Birçok medeniyetlerde bekaret önemli bir konudur. Evlenmek niyetinde olan erkekler evlenecekleri karşı cinste bekaret, yani kızlık bozulması olmamasına dikkat ediyorlar. Kızlık zarının yırtılması olarak bilinen bekaretin kaybedilmesi geçmiş yıllarda evlenecek çiftler arasında büyük sorunlara yol açıyordu. Yeni uygulama ile hangi şartlarda kızlık zarınız bozulursa bozulsun 10 dakika gibi bir sürede diktirebiliyorsunuz.
Kızlık Bozulması Ne Demek?
Vajinanın 1-1,5 cm içerisinde kızlık zarı olarak adlandırılan vajina girişini örten ince bir mukozal katlantı bulunuyor. Kız çocuklarının ergenliğe geçene kadar enfeksiyonlardan korunmalarını sağlıyor. Ergenliğe geçtiklerinde Ph değeri düşerek, enfeksiyon riskini azaltıyor. Halkalı, bölmeli, delik şeklinde tipleri bulunuyor. Genel olarak kızlık zarı ince bir yapıya sahiptir. Vajina ağzına yakın olduğu için;
– Cinsel ilişki yoluyla,
– Mastürbasyon yaparken parmağın içeri fazla girmesiyle,
– Sivri bir cismin kaza sonucu içeri girmesiyle,
– Kız çocuklarının bilinçsiz bir şekilde kalem benzeri nesneleri vajinalarına sokmaları sonucunda yırtılabiliyor.
Kızlık Bozulunca Ne Oluyor?
Herhangi bir nedenle kızlık zarının yırtılması kızlık bozulması olarak adlandırılıyor. Kızlık zarının yırtılması, bozulması durumunda genellikle kan gelmektedir. Bazı durumlarda kan gelmeyebilir. Kişinin bedensel yapısına bağlı olarak farklı derecelerde ağrı, sızı oluşabiliyor. Vajina çevresinde yanma hissi de duyabilirsiniz.
Kızlık Bozulmasının Psikolojiye Etkisi Nedir?
Kızlık zarı, genel adıyla bekaret geleneksel toplumlarda olduğu kadar birçok kadın için de hassasiyet içeren bir konudur. Muhafazakar kesimlerde özellikle bu konuya çok dikkat ediliyor. Bu nedenle istenmeyen kızlık bozulması durumu, kadınlarda psikolojik baskıya ve buhrana yol açabiliyor. Bekaretini en değerli özelliği olarak gören kadınlarda ağır travmatik durumlar görülebilir. İntihara kadar götürecek böyle durumlarda psikolojik destek alınması en doğrusudur. Bekaretini önemsemeyen kişilerde kızlık zarının bozulması önemsiz bir olay gibi görülebilir. Erkenden kadınlığa geçmenin dışında hayatlarında fazla bir değişiklik olmayacaktır.
Kızlık Bozulması Evde Anlaşılabilir mi?
Kızlık zarının bozulup, bozulmadığı gözle görülebilecek veya elle kontrol edilecek bir olay değildir. Kendiniz evde bunu anlayamazsınız. Bunu anlayamamanızın birinci nedeni bu konuda uzman bilginizin olmamasıdır. İkinci neden ise kızlık zarını dışarıdan göremezsiniz. Kızlık zarınızın bozulduğuna dair içinizde şüphe oluştuysa kadın doğum uzmanına görünmenizde fayda vardır.
Kızlık Zarı Muayenesi Nasıl Yapılıyor?
Kızlık zarınızın bozulduğuna dair içinize şüphe düştüyse, evde kendiniz anlamaya çalışmayın. Uygun pozisyonda evde kızlık zarınızı görebilirsiniz ama bozulup, bozulmadığını anlayamazsınız. En sağlıklısı ve doğru olanı uzman bir jinekoloğa gitmenizdir. Jinekolog, bekaret muayenesi adı verilen işlemle ağrısız ve acısız şekilde kızlık zarınızın bozulup bozulmadığını anlayacaktır. Şayet kızlık zarınızın bozulduğu tespit edilirse, psikolojik yıkım yaşamanız gerek yoktur. Sağlık alanındaki son gelişmeler sayesinde kolay ve hızlı şekilde kızlık zarınız tekrar dikilebiliyor.
Kızlık Bozulması Nasıl Tedavi Ediliyor?
Geçmiş yıllarda kızlık zarının yırtılması, geri dönüşü olmayan bir olay olarak görülüyordu. Kan davalarına, intiharlara, yuvaların yıkılmasına kadar vakalar görülebiliyordu. Yeni sistemde etkili ve istenirse kalıcı şekilde kızlık zarı dikilebiliyor. Flep yöntemi en bilindik ve tatbik edilen uygulamadır. Bu yöntem ile lazer teknolojisi birleştirilerek işlemler acısız ve hızlı şekilde gerçekleştirilir hale getirilmiştir. Uygulama mikro cerrahi yöntemiyle yapılıyor. Lazer teknolojisi kullanıldığında dikişe gerek kalmıyor. Flep yönteminde, vajina duvarının arkasından dokular alınıyor. Kızlık zarının bulunduğu yere dikiliyor. Kısaca yeni kızlık zarı dikilmiş oluyor. İstenilirse geçici olarak kızlık zarı dikimi işlemi de yapılıyor. Evlenmeden veya cinsel ilişkiye girmeden 2-3 gün önce kızlık zarı dikimi yapılır. Geçici kızlık zarı dikimi denilmesinin sebebi, vajina duvarının devamı olan zar dokularının birleştirilerek dikilmesidir. Ameliyattan 2 gün sonra dikiş iplikleri alınıyor. İşlemler steril ve hijyenik ortamda, uzman kadın doğumcu tarafından yapılmasına dikkat etmelisiniz.