Kızlık zarı günümüzde en merak edilen konulardan bir tanesini oluşturmaktadır. Genel olarak kızlık zarı konusunda çok sayıda soru bulunmaktadır. Kızlık zarı kadınların genital bölgelerini dış unsurlara karşı korumakta olan bir engeldir ve bu amaç ile yaratılmıştır.
Kızlı Zarı Nedir?
Kızlık zarı vajina girişini örtmekte olan ince bir mukozal katlantıyı ifade etmektedir. Tıbbi bir kavram olarak kızlık zarına hymen adı verilmektedir. Hymen esas olarak eski Yunan mitolojisi içerisinde evlilik tanrısı kabul edilen Hymenaiostan gelmektedir. Bunun dışında kızlık zarının bilinmekte olan tek işlevi vajinal girişi kapatarak genital enfeksiyonlardan ergenlik çağına ulaşılmasına kadar kişilerin korunmasını sağlamaktadır. Ergenlik sonrasında hormonların etkisi ile vajina pH seviyesi düşmektedir ve ortaya çıkan asidik ortam sebebiyle enfeksiyon riski azalmaktadır.
Kızlık zarı genel olarak ince mukoza yapısında olan bir dokudur ve ortasında da adet kanının dışarı aktarılmasına izin verecek büyüklükte olan bir delik yer almaktadır. Kişiden kişiye bahsedilen deliğin büyüklüğü değişmektedir. Çok küçük bir deliğin mevcut olabileceği gibi esnek olarak da tabir edilen oldukça geniş bir yapıda da olabilmektedir. Bazı durumlarda ortada herhangi bir açıklık olmayabilmektedir ve kız çocuğu adet gördüğü esnada adet kanı dışarı doğru akmadığı için vajina içerisinde birikerek bir hayli ağrılı bir duruma yol açmaktadır. Bu kapsamda zarın cerrahi bir şekilde açılması mecburiyeti vardır.
Kızlı Zarı Nerededir?
Kızlık zarı genital bölge içerisinde vulvada ve vajina girişine 1 ile 1,5 cm yakınlığında yer alan bir bölgede bulunmaktadır. Küçük dudakların aralanması durumunda hafif bir ıkınma ile birlikte bu zarı gözlemleyebilmek mümkündür.
Kızlık Zarı Ne İşe Yarar?
Kızlık zarının günümüzde bilinen tek işlevi, vajinal girişi kapatıp genital enfeksiyondan ergenlik dönemine gelinceye kadar kişilerin korunmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı enfeksiyon oluşma riskinden korumak kızlık zarının esas görevini oluşturmaktadır. Bunun dışında bilinen bir işlevi mevcut değildir.
Kızlık Zarı Göz İle Görülür mü?
Bir bireyin kendi kızlık zarını görebilmesi ve aynı zamanda da yorumda bulunabilmesi oldukça zor olmaktadır. Genital bölgenin mevcut anatomisine hakim olmak, normal veya normal olmayan dokuları birbirinden ayırabilmek ve aynı zamanda doğru pozisyonu, bir diğer deyiş ile jinekolojik muayenede uygulanmakta olan litotomi pozisyonu uygulamak ve en önemlisi bu konu da bir hayli tecrübe sahibi olması gerekmektedir.
Litotomi pozisyonu ise sırt üstü uzanmış bir halde iken bacaklar yukarı kaldırılmış durumda olması ile gerçekleştirilen bir muayene şeklidir. Bahsedilen pozisyondayken konusunda tecrübeli olan bir doktor tarafından küçük dudaklar aralanarak her iki tarafa çekildiğinde ve aynı zamanda kişinin ıkınması ile birlikte kızlık zarı görülebilmektedir ve biçimi tanımlanabilmektedir. Bu muayene haricinde bireyin kendini bir ayna ile ya da aynı pozisyonda bir başkasının kızlık zarını görerek fikir beyan etmesi olanaklı değildir. Bunun sebebi, çeşitli dokuların mevcut olmasıdır ve bu dokuların ayırt edilmesi konusunda tecrübeli bir hekim karar verebilmektedir.
Kızlık Zarı Dışarıdan Görülür mü?
Hymen bir diğer deyiş ile kızlık zarı yapısı dıştan bakıldığında görülebilen bir yapı olmamaktadır. Görülebilmesi için ideal pozisyonun verilmesi, küçük dudakların dikkatli bir şekilde aralanması ve kişinin hafifçe ıkındırılması gerekmektedir.
Kızlık Zarı Kaç Cm Girerse Bozulur?
Kızlık zarı genel olarak vajinanın giriş bölümünü kısmi şekilde örten ince, damardan fakir olan bir mukoza yapısında bulunan anatomik bir dokudur. Ortasında da adet kanının akmasını sağlamakta olan açıklık mevcuttur. Kızlık zarının yeri neredeyse bütün kadınlarda aynı olmaktadır ve vajinanın girişinden yaklaşık 1 ya da 2 cm içerde bulunmaktadır. Ancak kilolu olan kişilerde veya yapısal olarak 2 ya da 3cm içeride olduğu söz konusu olmaktadır.